Medicina dentara este o profesie liberala cu o structura educationala si organizatorica diferita de a oricarei alta specialitate medicala. Ideea acestui proiect de mentorat s-a născut din nevoia comunitatii medicale iesene de a dezvolta continuu resursele umane produse de sistemul educational de stat si privat şi, implicit, din nevoia permanentă de a creşte calitativ oferta educaţională.
Ce este mentoriatul ? Indrumare, consiliere, sprijin, ghidare spre dezvoltare, orientarea spre solutii, experiente trecute, integrare in comunitate, suport, comunicare, orientare, ghidare, ajuta la descoperirea potentialului propriu, facilitator al procesului de invatare, mediaza relatia dintre voluntar si comunitatea profesionala, rabdare, mediator, intermediar, rezolva situatiile de criza, intelegere, etc.
Proiectul de mentorat al APMI – Barna isi propune sa selecteze un grup de tineri medici dentisti care sa aiba o experienta minima de 2 – 3 ani de activitate clinica si care doresc sa-si structureze cariera in Iasi. Procesul de mentorat se desfasoara intr-un cadru specific de spatiu si timp. Mentorii in acest proiect vor fi un implantolog, un endodont si un pedodont care vor urmari regulat tinerii colegi mentorati. Cazurile de implantologie, endodontie si ortodontie vor putea fi tratate si in cabinetele individuale ale mentorilor.
Câțiva dintre factorii care influențează circumstanțele în care are loc mentoratul:
- Nivelul de formalitate. Relația se formează ca parte a unui program structurat.
- Diferența de vârstă, influență, experiență și abilități
- Durata probabilă și cea reală a relației, care poate fi între câteva luni și câțiva ani
- Nivelul la care este percepută relația (percepție care ar putea să se schimbe în timp).
- Volumul și natura sprijinului, atât cel disponibil din partea mentorului, cât și cel
pe care-l așteaptă voluntarul